Yeni Üyelik Haber bülteni üyeliği
|
Serebral malarya;
P. falciparum komplikasyonu olarak doku hipoksisi, serebral iskemi ve infarktüsle husule gelir. Yeni düşünceye göre, metabolik bir ensafalopati sendromudur. Serebral kapillerde enfekte eritrositlerin sekestrasyonu sonuç, plasmodilerin de glukoz kullanması ve laktat husule gelmesi beraberliği ile beyin metabolizmasında lokal bozukluklar olur. Hastanın şuuru bozulur, ağır bir klinik tablodur. Periferik kanda plasmodiye az rastlanır. Plasmodi; iç organ, kemik iliği, beyin kapillerlerinde çok sayıda bulunur. Serebral malarya koması ilk nöbette oluşabileceği gibi, süre gelen nöbetler sırasında da husule gelir. En ağır sıtma şeklidir. Hastalarda genellikle 4-5 günlük bir ateşli devre vardır. Yavaş yavaş konvülsiyon olmaksızın veya konvülsiyonla komaya geçiş olur. Kas tonusu artmıştır, refleksler canlıdır, ayak bileği klonusu ile nörolojik olarak motor nöron lezyonları gelişebilir. Karın refleksleri yoktur. Huzursuzluk, delirium ve somnolansa nöbet sırasında eğilim vardır. Daha sonra stupor oluşur. Koma husule gelir. Nabız zayıflar, solunum sathileşir. Hasta tedavi olmazsa koma ile 3-4 günde ölür. Ateş 39.5-40°C'ye kadar çıkar. Tedavi ile ateş düşer. Terleme olur. Hastaların iyi bakılması ve tedavi edilmesi halinde bile mortalite oranı takriben %15-20'dir.
Hastalarda parazitemiye bağlı olarak anemi gelişir. Takriben olguların %10'unda oligüri, anüri ve akut renal yetersizliğe ilerleyen böbrek fonksiyon bozukluğu bulguları biyoşimik testlerle tesbit edilir. Hastalarda hipoglisemi olur. Bu ya hiperparasitemi sonucu ya da kinin tedavisi sonucu gelişir.
Pulmoner ödem en korkulan komplikasyon olup, %50'den fazla mortalite sebebidir. Bazen aşırı parenteral sıvı tedavisi ile oluşan pulmoner ödemden, dikkatli sıvı vererek sakınmak mümkündür. En erken belirtileri arasında, solunum sayısının artması, dispne ve akciğerde krepitasyonların işitilmesidir.
|
|
Copyright © 2005 Uzerine.com
uzerine.com Ana Sayfa |
Gizlilik Sözleşmesi |
Üye Girişi